اندام مثانه یکی از اندام حیاتی بدن انسان است که وظیفه مهم نگهداری و تخلیه ادرار را از بدن بر عهده دارد و در بالای استخوان لگن واقع شده است. این اندام عضلانی شکل است و گرد بوده و توسط عضلات ناحیه لگن به طور ثابت نگه داشته میشود. ادرار از درون مثانه توسط لولهای که به نام مجرای ادرار نامیده می شود، به بیرون مثانه تخلیه میشود. در مثانه، عضله اسفنکتر وظیفه بسته نگه داشتن دهانه مثانه را بر عهده دارد. زمانی که ادرار وارد مثانه میشود عضلات این اندام تا حدودی شل میشوند. همزمان با پر شدن ادرار، اعصاب اندام مثانه سیگنالهایی را به مغز ارسال میکند تا در زمان و مکان مناسب، مغز فرمان تخلیه ادرار را صادر نماید.
زمانی که یک فرد در کنترل ادرار خود ناتوان باشد به نحوی که نیاز بسیار فوری به تخلیه ادرار پیدا بکند و نتواند خود را به موقع به سرویس بهداشتی برساند و یا در هنگام رفتن به سرویس بهداشتی دچار نشت ادرار شود، در واقع به بیماری بیاختیاری ادرار دچار شده است. در دوران بارداری احتمال دچار شدن به بیاختیاری ادرار بالا میرود به نحوی که حدود ۵۰ درصد از زنان باردار، در سه ماهه دوم و سوم دوران بارداری خود این معضل را مشاهده میکنند. بی اختیاری ادرار در دوران بارداری ممکن است به دلیل افزایش رشد جنین و یا افزایش سن بارداری در بانوان شدیدتر شده و تاثیرات نامطلوب بر زندگی این دسته از بانوان وارد نماید.
قطعاً بیاختیاری ادرار در دوران بارداری، کیفیت زندگی زنان باردار را دچار اختلال نموده و آنان را با مشکلات زیادی مواجه میسازد. این معضل میتواند سبک زندگی فرد را دچار اختلال نموده و محدودیتهایی در مراودات اجتماعی، فعالیتهای شغلی و سایر شئون زندگی به وجود بیاورد. بیاختیاری ادرار در زنان باردار میتواند تا چند هفته بعد از بارداری نیز ادامه پیدا کند ولی به طور طبیعی باید کنترل و مرتفع شود. اگر این مشکل همچنان ادامه پیدا کند باید برای کنترل و درمان آن حتماً اقدام لازم صورت پذیرد.
انواع بیاختیاری ادرار در دوران بارداری
زنان در هنگام بارداری ممکن است به شیوههای مختلف در مسیر رفتن به سرویس بهداشتی دچار نشت ادرار یا همان بیاختیاری ادرار گردند. در ادامه انواع بیاختیاری ادرار در دوران بارداری را مورد بررسی قرار میدهیم.
بیاختیاری ادرار استرسی
گاهی اوقات افراد زمانی که به دلایل مختلف مانند سرفه کردن، خندیدن یا فعالیتهای بدنی به مثانه آنان فشار یا استرس وارد میشود، بی اختیاری ادرار را تجربه میکنند. به این حالت بیاختیاری ادرار استرسی میگویند.
بی اختیاری ادرار فوریتی یا اورژانسی
گاهی اوقات زنان باردار به صورت ناگهانی نیاز فوری به تخلیه ادرار پیدا میکنند و در زمان مناسب نمیتوانند خود را به سرویس بهداشتی برسانند. به این حالت از بیاختیاری ادرار، فوریتی یا اورژانسی گفته میشود.
بیاختیاری ادرار مختلط
ترکیبی از حالت بیاختیاری استرسی و بیاختیاری فوریتی را بیاختیاری مختلط میگویند. در واقع در بیاختیاری مختلط فرد باردار گاهی اوقات به صورت استرسی دچار نشت ادرار میشود و گاهی اوقات بیاختیاری ادرار فوریتی یا اورژانسی را تجربه میکند.
بیاختیاری ادرار موقت یا گذرا
گاهی اوقات زنان باردار به دلیل مصرف داروی خاص و یا دچار شدن به یک بیماری موقت مانند عفونت دستگاه ادراری یا دچار شدن به یبوست دچار بیاختیاری ادرار به شیوه موقت شده و پس از رفع مشکل و بیماری، بیاختیاری ادرار در آنان نیز پایان مییابد. به این نوع بیاختیاری ادرار موقت یا گذرا گفته میشود.
عوامل موثر بر بیاختیاری ادرار در دوران بارداری
اندام مثانه در زیر رحم واقع شده است. در هنگام بارداری با بزرگتر شدن جنین، به اندام مثانه فشار وارد شده و مثانه تا حدودی فشرده میشود. این موضوع باعث میشود تا فضای کمتری برای نگهداری ادرار در مثانه به وجود آمده و فرد باردار بیش از حد معمول نیاز به دفع ادرار پیدا نماید. معمولا چنین حالتی موقت بوده و پس از زایمان مرتفع میشود ولی گاهی اوقات به دلیل برخی از عوامل و مشکلات به وجود آمده بیاختیاری ادرار ادامه پیدا میکند. در این بخش به بررسی این عوامل میپردازیم.
افتادگی اندام لگن
عضلات ناحیه لگن گاهی اوقات به دلیل بارداری یا فشار ناشی از زایمان تضعیف میشود. در صورت بروز افتادگی اندام لگن، مثانه از جایگاه خود خارج شده و به خوبی توسط لگن پشتیبانی نمیشود و گاه به صورت آویزان قرار می گیرد. این مشکل میتواند بیاختیاری ادرار را موجب شود.
آسیب عضلات اسفنکتر و عضلات کف لگن
گاهی اوقات برخی از ابزارهای جراحی در حین زایمان به عضلات کف لگن یا عضلات اسفنکتر آسیب هایی وارد میکنند که منجر به بیاختیاری ادرار در بانوان پس از زایمان میشود.
تغییرات هورمونی در دوران بارداری
گاهی اوقات در دوران بارداری تغییرات هورمونی اتفاق افتاده میتواند به مجاری ادراری یا جداره مثانه آسیب رسانده و موجب تضعیف آن ها شود. تغییرات هورمونی میتواند یکی از عوامل بیاختیاری ادرار در دوران بارداری شناخته شود.
عفونت دستگاه ادراری
برخی از بانوان در هنگام بارداری به دلیل مشکل عفونت دستگاه ادراری دچار نشت ادرار میشوند که با درمان آن، بی اختیاری نیز قابل رفع میباشد.
چاقی و افزایش وزن بالا
یکی از عوامل بروز بیاختیاری ادرار در دوران بارداری افزایش وزن و چاقی بیش از اندازه است. افزایش وزن میتواند منجر به فشار بیشتری به اندام مثانه شده و بیاختیاری ادرار را در آنان باعث شود.
رژیم غذایی نامناسب
استفاده از بعضی از رژیمهای غذایی نامناسب مانند مواد کافئیندار مانند چای و قهوه و نوشیدنیهای گازدار میتواند منشا بیاختیاری ادرار در دوران بارداری باشد. اصلاح رژیم غذایی و استفاده از مواد با فیبر زیاد میتواند از بیاختیاری ادرار جلوگیری نماید.
بروز برخی بیماریها
برخی از دلایل پزشکی و بروز بیماریها مانند دیابت، سکته مغزی یا مصرف قرصهای ضد استرس و اضطراب میتواند عامل بیاختیاری ادرار در دوران بارداری شناخته شود.
مصرف سیگار و دخانیات
مصرف سیگار و دخانیات بیش از حد میتواند منشا ایجاد سرفههای مزمن شده و با فشار به مثانه عامل بروز بیاختیاری ادرار در زنان باردار شود.
تاثیر نوع و تعداد زایمان بر بیاختیاری ادرار در دوران بارداری
نوع زایمان و همچنین تعداد دفعات بارداری و زایمان در بانوان میتواند بر روی بیاختیاری ادرار در آنان تاثیرگذار باشد. زایمان از نوع سزارین میتواند ریسک کمتری برای بیاختیاری ادرار نسبت به زایمان طبیعی به همراه داشته باشد. به طور کلی زنانی که دوران بارداری و زایمان را طی کردهاند نسبت به زنانی که دوران حاملگی نداشته اند، یک و نیم برابر بیشتر احتمال بیاختیاری ادرار را تجربه میکنند. حال افزایش تعداد دوران بارداری و زایمان می تواند احتمال بیاختیاری ادرار خصوصاً از نوع بیاختیاری ادرار استرسی را در این بانوان افزایش دهد. همچنین برخی عوامل دیگر در بارداری و زایمان مانند زایمان طولانی مدت، استفاده از فورسپس و اپی زیوتومی در زایمان و وزن بچه بالای ۴ کیلوگرم میتواند تشدید کننده بیاختیاری ادرار در بانوان شناخته شود.
درمان مدرن و ایمن بیاختیاری ادرار با صندلی مگنت ترابی
اگر بروز مشکل بیاختیاری ادرار در دوران بارداری تنها به دلیل فشارهای ناشی از وزن نوزاد و فشار رحم به مثانه باشد پس از زایمان این مشکل مرتفع میشود. گاه ممکن است بیاختیاری ادرار تا ۶ هفته پس از زایمان نیز ادامه پیدا کند. اما اگر پس از آن همچنان این مشکل ادامه داشت باید به دنبال درمان و کنترل آن باشید. یکی از روشهای ایمن و مدرن برای رفع بیاختیاری ادرار در بانوان استفاده از صندلی مگنت تراپی است. امروزه در جهان مدرن استفاده از صندلی مگنت تراپی، به عنوان روشی نوین، کاملاً ایمن و غیر تهاجمی برای کنترل و درمان بیاختیاری ادرار شناخته میشود. صندلی مگنت تراپی با استفاده از امواج الکترومغناطیسی عضلات ناحیه کف لگن بانوان را تحریک و منقبض نموده و این انقباض ها و انبساط ها موجب تقویت بافتهای عضلات کف لگن میشوند. در واقع بانوانی که به دلیل دوران بارداری عضلات کف لگن آن ها تضعیف شده و مثانه آنها دچار افتادگی شده است، بدون نیاز به بیهوشی و عمل جراحی و عوارض ناشی از آن میتوانند با استفاده از صندلی مگنت تراپی مجدداً عضلات کف لگن خود را تقویت نموده و کنترل مثانه خود را مجدداً بازیابی کنند. فرد بیمار در کمال آرامش و به راحتی بر روی صندلی مگنت تراپی مینشیند و امواج الکترومغناطیسی با عبور از چربیها و استخوانها به عضلات و بافتهای آسیب دیده در ناحیه کف لگن نفوذ نموده و این عضلات را بارها منقبض میسازد. این فرایند موجب میشود تا بافتهای عضلانی ناحیه کف لگن برای ۱ تا ۵۰ بار در ثانیه منقبض و منبسط شده و با افزایش خون رسانی به این آب بافتها، سلولهای جدید جایگزین سلولهای آسیب دیده شوند و به تدریج عضلات آسیب دیده ناحیه کف لگن قدرت و عملکرد سابق خود را بازیابند. صندلی مگنت تراپی علاوه بر کنترل و درمان مشکل بیاختیاری ادرار میتواند در کنترل و درمان دردهای ناحیه لگنی، بهبود افتادگیهای سطحی در ناحیه لگن و همچنین بهبود و درمان افتادگیهای جزئی در ناحیه رحم بانوان موثر باشد.
صندلی مگنت تراپی شرکت دانش بنیان ناریاتک
شرکت دانش بنیان ناریاتک به همت تعدادی از نخبگان و دانشمندان این مرز و بوم تشکیل یافته و پس از سالها تحقیق و پژوهش علمی و بر اساس استانداردهای روز دنیا توانسته صندلی مگنت تراپی تسلا تک در کلاس استانداردهای جهانی را تولید و روانه بازار نماید. این دستگاه عملکرد بسیار درخشان و خیره کننده ای را ثبت نموده و توانسته راندمان بسیار بالایی را در درمان بیاختیاری ادرار در بانوان و همچنین در مردان به ثبت برساند. بر این اساس افراد بیمار که از صندلی مگنت تراپی تولیدی شرکت دانش بنیان ناریاتک برای درمان بیاختیاری ادرار خود استفاده نمودهاند، حداکثر رضایت خود را از نتایج درمان خود ابراز نمودهاند. این صندلی مگنت تراپی علاوه بر درمان تضمینی بیاختیاری ادرار، به میزان ۱۹ درصد در کاهش میزان چربی و ۱۶ درصد در افزایش میانگین جرم عضلات در ناحیه ماهیچههای کف لگن، بهبود قطعی را ثبت نموده است. شرکت دانش بنیان ناریاتک علاوه بر این دستگاه در زمینه تولید سایر تجهیزات صنعتی و پزشکی نیز تحقیق و توسعه خود را ادامه داده است. دستگاه پلاسما و همچنین دستگاه آر اف فرکشنال توسط این شرکت دانش بنیان تولید شده و در صنعت پزشکی مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین ناریاتک در زمینه تولید دستگاه کربوکسی نیز فعالیت نموده و این دستگاه را با استانداردهای روز دنیا ارائه نموده است. دستگاه هایفو از جمله فعالیتهای تولیدی دیگر این شرکت دانش بنیان محسوب میشود. شرکت دانش بنیان ناریاتک قصد دارد در زمینه تولید انواع تجهیزات پزشکی و صنعتی تحول چشمگیری را در کشور ایجاد نماید.